Loading

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

chalkidiki

Πόλος έλξης σημαντικού αριθμού τουριστών, η Χαλκιδική έχει να επιδείξει μοναδική φύση, με απόμερους κολπίσκους, καθαρότατη θάλασσα, όμορφα νησάκια, χωριά με αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ιστορικά μνημεία. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γαλήνη και έντονη νυχτερινή διασκέδαση, αρχαία ιστορία και σύγχρονη ζωή.

Ατελείωτες πεντακάθαρες δαντελωτές ακτές, που βραβεύονται για την ποιότητά τους κάθε χρόνο με τις περισσότερες "Γαλάζιες σημαίες", χαρίζουν στον επισκέπτη της Χαλκιδικής τις καλύτερες διακοπές της ζωής του, γιατί δεν είναι μόνον το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, αλλά και η άρτια τουριστική υποδομή των ξενοδοχειακών της επιχειρήσεων. Το οδικό δίκτυο του νομού, που συνεχώς βελτιώνεται, είναι ικανό να σας οδηγήσει σε όλη τη Χαλκιδική, τόσο στα παράλια όσο και στα μεσόγεια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

thesaloniki

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα.Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα, που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας και σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και με πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1961 στη Θεσσαλονίκη, με πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σωκράτη Καραντινό.

METEORA

METEORA

Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Τα Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο 'Αγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες.

Επισκέψιμες Μονές
Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:
- Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή - Μονή του Αναπαυσά
- Η Μονή Ρουσάνουή Αρσάνη
- Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
- Η μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ
- Η Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων)
- Η γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων)

Για τους λάτρεις των σπόρ
Κανό-Καγιάκ-Ράφτινγκ
Από την περιοχή Τρία Ποτάμια μέχρι τη γέφυρα του Αλεξίου στην Αγία Παρασκευή, ο Αχελώος προσφέρει τη δυνατότητα για τα πιο πάνω αθλήματα, ιδιαίτερα όταν ο ποταμός κατεβαίνει ορμητικά. Στη θέση Τρία Ποτάμια υπάρχει σχετικό κέντρο για την οργάνωση και ασφαλή κατάβαση του ποταμού. Κοντινά χωριά για διαμονή είναι η Κρανιά, η Καλλιρρόη και η Πολυθέα.

Ορεινή ποδηλασία
Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια είναι ο ιδανικός τόπος για το άθλημα. Πλήθος δασικά μονοπάτια θα σας φέρουν σε πανέμορφες τοποθεσίες. Κοντινά χωριά για διαμονή είναι το Περτούλι, η Ελάτη, το Νεραϊδοχώρι, το Βροντερό και οι Καλόγηροι.

Αναρρίχηση
Σε απόσταση 10 λεπτών από το κέντρο της Ελάτης και στις πλαγιές του Κόζιακα υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο του Κόκκινου Βράχου. Είναι ένας ασβεστόλιθος ύψους 60 μ. περίπου με έξι διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Κοντινά χωριά για διαμονή είναι η Ελάτη, το Περτούλι, οι Καλόγηροι και το Βροντερό.

Ιππασία τουριστική
Κέλητες περήφανοι θα σας μεταφέρουν για να γνωρίσετε την ομορφιά της περιοχής, με τη συνοδεία έμπειρων οδηγών. Κοντινά χωριά για διαμονή είναι το Περτούλι, η Ελάτη, το Νεραϊδοχώρι, το Βροντερό και οι Καλόγηροι.

Πεζοπορία - Ορειβασία
Από την περιοχή του Κόζιακα διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών (χωρίς σήμανση) οδηγούν σε όλες σχεδόν τις κορυφές των γύρω βουνών.

Κοντινά χωριά για διαμονή είναι το Περτούλι, η Ελάτη, το Νεραϊδοχώρι, το Βροντερό και οι Καλόγηροι. Και φεύγοντας... ...δεν γίνεται να μην αγοράσετε: - τυρί φέτα, γιαούρτι, ξυνόγαλο, βούτυρο, μυζήθρα - τραχανά παραδοσιακό και όσπρια βραστερά και νόστιμα - παραδοσιακές πίτες - μέλι από αγριολούλουδα του βουνού - παραδοσιακά γλυκά - αποξηραμένα αγριολούλουδα - ξύλινα σκαλιστά χειροτεχνήματα - υφαντά με παραδοσιακά σχέδια που έρχονται από το μακρινό παρελθόν - βότανα που μοσχοβολούν

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

KASTORIA

Η λίμνη της Καστοριάς, μία από τις ομορφότερες των Βαλκανίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Η έκτασή της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα.

Μόλις το 2002, ήρθε στην επιφάνεια ο Νεολιθικός οικισμός, που βρίσκεται στην Αυγή.Η έκταση που γίνονται οι ανασκαφές, δεν ξεπερνά τα 2.000 τ.μ., όμως τα ευρήματα στον χώρο αυτό, έδωσαν αρκετές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του οικισμού. Το νέο καταπληκτικό «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή, αποτελεί κόσμημα για το αναφερόμενο χωριό και γενικότερα για το Νομό Καστοριάς.

Κάνοντας ο επισκέπτης το μικρό γύρω της λίμνης, στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, συναντά την σπηλιά του Δράκου. Το σπήλαιο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στους πρόποδες του μικρού βουνού, που δημιουργεί την χερσόνησο που είναι χτισμένη η πόλη. Δίπλα ακριβώς από την σπηλιά, είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στα βράχια. Η παράδοση θέλει την σπηλιά, να είναι ένα χρυσορυχείο το οποίο φύλαγε, άγρυπνος φρουρός ένας δράκος.

ΟΛΥΜΠΟΣ

OLYMPUS

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του.

Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Κλασική αφετηρία αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.